Formáld te is a jövőd!
 

Legyél anyagmérnök vagy vegyészmérnök! 
 

 
A legtöbb termék mesterséges anyagokból készül. A használható anyagokat mindig is az ember hozta létre: cserzi a bőrt, impregnálja a fát, megedzi az acélt, vulkanizálja a gumit, égeti a porcelánt. Nézd meg a derékszíjad, a széked, amin ülsz, a bicskád élét, a műanyag padlót, a kerékpárod gumiját vagy a bögrédet, a mobiltelefonodat vagy épp a számítógépedet! Mind mesterséges anyag – ezernyi megoldás, ezernyi minőség. Az anyagmérnökök és a vegyészmérnökök több tekintetben is a jövő univerzális szakemberei, akiket tárt karokkal vár Európa. Minden felhasználási célra más anyag alkalmas: ötvözetek, fémek, gumik, műanyagok, kerámiák, félvezetők, építőanyagok, farostanyagok, üvegek.

De ki érthet ennyiféle anyaghoz? Például Te!

Az anyagmérnöki kurzus ideje alatt megtanulod a szakmát: valóban fogsz érteni minden gyártott anyaghoz, s ha kedvenc anyagfajtád kimegy a divatból, folytathatod egy másikkal. A vegyészmérnöki képzésben országosan egyedülálló személyre szabott oktatási modell segíti az előrehaladásod, és a vegyipari partnercégeknek köszönhetően már hallgatóként napi kapcsolatban lehetsz a vegyiparral. Alapdiplomád megszerzése után Európa bármely egyetemén – beleértve persze a Miskolci Egyetemet is – mesterkurzusok (MSc) várnak, hogy speciális irányokban képezhesd magad.

925

Okleveles anyag- és kohómérnökeinket, valamint a BSc és MSc fokozattal rendelkező mérnökeinket számos iparág várja. Karunk rendkívül széles spektrumú ipari háttérrel, valamint ehhez kapcsolódó, kiterjedt ipari kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A végzett mérnökeinkre számtalan állásajánlat vár: a mérnökökben hiány van, a színvonalas műszaki szaktudással rendelkező pályakezdőket keresik.

Az elmúlt évek statisztikai elemzései meggyőzően bizonyítják, hogy ma a mérnökök iránt van a legnagyobb kereslet, az elhelyezkedési lehetőségeik egyre jobbak, mind a munkahely, mind pedig a fizetés szempontjából.

Ismerd meg Karunkat!
 

Amikor a gólyák szeptemberben megérkeznek a miskolci Egyetemvárosba, elhűlnek attól a látványtól, ami nem csak madártávlatból lenyűgöző. Bár az egyetem campusa a város része, mégis külön világ a Dudujka- völgy 85 hektáros parkjában. Európa egyik legszebb egyetemvárosában különféle szolgáltatások könnyítik meg az életet. az étteremben a nemzetek konyhája, a tanulmányi épületekben közel egy tucat büfé, két pékség, két élelmiszerbolt és egy pizzéria várja vendégeit.

Tanulj tovább nálunk!
 

Aki Magyarországon felsőoktatási intézménybe jelentkezik, az úgynevezett bolognai átalakítási folyamat keretében bevezetett lineáris képzési rendszerben fog tanulni. a képzés többszintű, az egyes szintek egymásra épülnek. Az alábbi lehetőségek választhatók karunkon: Anyagmérnöki Alapszak (BSc), Vegyészmérnök Alapszak (BSc), Anyagmérnöki Mesterszak (MSc),  Kohómérnöki Mesterszak (MSc)

 

Ismerd meg őket részletesebben!

 
Képzési formák
 

BSc

A végzettjeink az anyagok szerkezetének és tulajdonságainak szakemberei. Új, korszerű szerkezetű anyagokat fejlesztenek, terveznek, gyártanak, és kutatják ezek felhasználási lehetőségeit.

MSc

Olyan mérnökök képzése a cél, akik az anyagok szerkezetének, viselkedésének ismereteivel képesek a technológiák tervezésére, működtetésére, kutatási-fejlesztési feladatok ellátására.

PhD

A képzés lezárását, az abszolutórium megszerzését, és a doktori szigorlat letételét követően kerülhet sor a doktori fokozat odaítélésére és a doktori oklevél átadására.

Szeretnél friss diplomásként több éves szakmai gyakorlattal rendelkezni?


 
Miért érdemes ide jelentkezni?
 

A világon mindenütt rendkívül gyorsan fejlődő szakterület az anyagtudomány és a vegyipar. Aki ezt választja hivatásának, nemcsak az anyagok szerkezetével és tulajdonságaival ismerkedik meg tanulmányai során, hanem az anyagok előállításához, gyártásához, módosításához szükséges környezetbarát és energiatakarékos anyagtechnológiákkal is. Karunk élen jár az anyagmérnöki képzés hazai megteremtésében és elterjesztésében, mára a képzés országos központjává vált. Az idén először indítandó vegyészmérnök képzést hasonló elhivatottsággal kezdjük el, célunk nem kisebb, mint egy világszínvonalú képzés meghonosítása Miskolcon.

A mindennapi életben is egyre gyakrabban találkozhatunk majd azokkal a különleges anyagokkal (pl. „alakemlékező” ötvözetekkel, nanorészecskéket tartalmazó kerámiákkal, fémekkel, polimerekkel és ezekből készített kompozitokkal, mágneses folyadékokkal, stb.), amelyekről legtöbben először a Miskolci Egyetemen hallanak, miután megkezdik tanulmányaikat a Műszaki Anyagtudományi Karon, anyagmérnöki alapszakon vagy a vegyészmérnöki alapszakon (BSc). A Magyar vegyipar központja ma Miskolc és 30 km-es környéke Kazincbarcikától (BorsodChem) Sajóbábonyon át (KISS cégcsoport) Tiszaújvárosig (MOL MPK), ahol egyre nagyobb az igény jól képzett szakemberekre. Ez is indokolta, hogy 2019. szeptemberétől elindítsuk a vegyészmérnöki alapképzést. Aki a műszaki pályát választja hivatásául és tanulmányait komolyan veszi, biztos megélhetésre és sok örömet adó szakmai kihívásokra számíthat. Végzett mérnökeink több vonzó állásajánlat közül választhatnak, mérnökökben hiány van. A színvonalas műszaki szaktudással és kellő ambícióval rendelkező pályakezdőket keresik itthon és külföldön egyaránt.

A tanulmányokhoz egyetemünk csodalatos természeti környezetben egyszerre kínál nyugodt körülményeket, korszerű képzési lehetőségeket, modern infrastruktúrát es változatos, vonzó szabadidős programokat. Diákjaink számára is fontos, hogy a szakmaszeretetet és a közösségi összetartozást erősítő (1735-ig visszavezetett) történelmi hagyományainkat gondosan ápoljuk. A kar relatíve kis mérete már-már családias hangulat kialakítására ad lehetőséget, az oktató–hallgató kapcsolat rendkívül közvetlen karunkon. Részben ennek is köszönhető, hogy hallgatóink tudományos diákköri dolgozataikkal országosan kiemelkedő eredményeket érnek el. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a felsőoktatást felügyelő miniszter a legkiválóbb hallgatóinkat Pro Scientia Aranyéremmel, legkiemelkedőbb témavezető tanarainkat pedig Mestertanár Aranyéremmel tüntette ki rendszeresen.

Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemünken végzett anyagmérnököknek jó hírük van, s tekintélyes vállalatok kifejezetten miskolci mérnököket keresnek! A Műszaki Anyagtudományi Kar kiemelt figyelmet fordít az iparvállalatok és a hallgatói igények kiszolgálására. Ezt mutatja az is, hogy 2015-től az elsők között indítottunk ún. duális BSc képzést, 2019-től pedig már az újonnan induló vegyészmérnök alapszak is elérhető duális formában. Ezt a képzési formát azoknak az elhivatott hallgatóknak javasoljuk, akik úgy szeretnének majd friss diplomásként elhelyezkedni, hogy ekkorra már többéves ipari tapasztalattal is rendelkeznek. A Miskolci Egyetem élenjár a duális képzésben országszerte, ezen belül egy alapszakra vetítve országosan is a legtöbb duális partner-céggel rendelkezünk, hallgatóink több, közel 60 vállalat közül választhatnak duális képzőhelyet tanulmányaikhoz. A képzésünkhöz csatlakozott cégek nagy száma a nálunk megszerezhető diploma értékét és rangját mutatja.

Meggyőződésem, hogy a több évszázados történelmi hagyományokkal rendelkező karunkon a XXI. században elvárható minőségű tudást kínálunk, igy hallgatóink nagyszerű jövő elé néző szakemberekké válhatnak. Ha ez a lehetőség vonzó, jelentkezz a Műszaki Anyagtudományi Karra, szeretettel várunk!

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence
dékán, egyetemi tanár

Csicsovszki Gábor
 

Jelenleg a Metso Outotec ausztrál irodájában Technológia Menedzserként dolgozok. Flotálás és automatizálás területen nyújtok támogatást a bányaiparban működő cégek beruházási döntéseihez.

 
A mai napig szívesen gondolok vissza a miskolci egyetemi évekre. Sokat segített a Kar a pályám beindításában, hiszen egykori és jelenlegi munkáltatómmal is a Kar által kerültem kapcsolatba.
 
A kar jóvoltából a nyári gyakorlatok egyikét az Outotec finnországi kutató központjában töltöttem, majd a PhD elvégzése után ugyanitt kezdtem el dolgozni.

Kaáli Péter
 

Jelenleg a Volvo CE Olaj és Kenőanyag üzletágáért vagyok felelős. Fő tevékenységi köröm az ágazat üzleti és marketing stratégiájának kidolgozása és folyamatos fejlesztése, valamint a globális termék portfólió menedzselése.

Az anyagmérnöki szak nekem egy olyan stabil alapot és széles körű tudást biztosított, amelyet gyakorlatilag minden ipari ágazatban hasznosítani lehet. Ezen kívül lehetőséget ad a szakmai karrier út különböző irányba történő fejlesztésére. Saját példámat tudnám felhozni; technikai pozíciókban kezdtem, majd érdeklődésem egyre inkább üzleti irányba terelődött át, míg a mai napon már kizárólag üzleti kérdésekkel foglalkozok.

Nemzetközi viszonylatban nézve a Miskolci Egyetemen megszerzett tudás színvonalban, megkockáztatom, a nevesebb európai egyetemek képzéseivel vetekszik. Ezen kívül a Kar hazai és nemzetközi együttműködéseinek révén nekem számos lehetőséget és támogatást biztosított az egyetemi évek alatt a folyamatos fejlődésre.

Kapcsolatom az egykori oktatókkal a mai napig rendkívül jó, baráti szintű. A középiskolai tanulmányok végén meglehetősen nehéz döntés lehet a felsőoktatási intézmény választása, én úgy érzem minden szempontból megérte és ma sem döntenék másképp.

 

Mata Maximilla
 

Már Gimnáziumi éveim alatt lenyűgözött az anyagtudomány, a kutatások és kísérletek világa. A különböző anyagtípusok fejlesztései számos lehetőséget, változatos hétköznapokat és a jövőben is biztos munkahelyet biztosítanak. A Műszaki Anyagtudományi Kar BSc képzésének keretein belül egy Európa-szerte elismert tudásra tettem szert.

 
A kar kitűnő nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően, 2010-ben az Erasmus programmal Németországban, Erfurtban tölthettem egy szemesztert, majd 2012-ben az MSc tanulmányaimat szintén Németországban a TU Freiberg Bergakademie kerámia szakirányán folytathattam.
 
A karrierem 2015-ben a P-D Industriegesellschaft Gmbh-nál Sales Managerként kezdtem, majd 2016 és 2020 között átvehettem a laborvezetést.
 
Munkám során felelős vagyok a beérkező alapanyagok minőségi ellenőrzéséért, a tűzálló anyagokon a laboratóriumi vizsgálatok szakszerű végrehajtásáért. Valamint a Reach rendeletnek megfelelő biztonsági adatlapok elkészítéséért.
 
Ha ma újra dönteni kellene én ismét az anyagmérnöki pályát választanám.
 

Pozbai Dávid
 

Egészen kisgyermek koromban lehetőségem nyílt édesapám révén betekinteni a kohászat világába, mely akkor magával ragadott. Már akkor tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni és pályaválasztáskor magától értetődő volt, hogy a választásom a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karára fog esni. Választásomat csak megerősítette a Kar egyedülálló hírneve, rendkívül családias légköre, valamint oktatóinak magas színvonalú szakmai felkészültsége. Mindmáig szívesen gondolok vissza az egyetemen eltöltött évekre és visszatekintve azt gondolom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam meg 2010-ben amikor a pályaválasztáson volt a sor. 

 
2015-ben végeztem kohómérnökként és jelenleg Norvégiában dolgozom roncsolásmentes anyagvizsgáló mérnökként, különböző anyagvizsgálati módszerekért felelek. 
 
Biztonságtechnikai szempontból kritikus, öntött alumínium futómű-alkatrészeket gyártunk és főbb vevőink közé tartozik például a Ferrari, a Bentley, a Jaguar-Land Rover, a Daimler, a BMW és a Porsche. 
 
Mindig büszkén említem meg a Miskolci Egyetemet, azon belül is a Műszaki Anyagtudományi Kart, mert tudom, hogy az ott megszerzett tudás világszínvonalú és azzal bárhol, nemzetközi viszonylatban megáll a lábán az ember. 
 
Merj nagyot álmodni, válaszd a Műszaki Anyagtudományi Kart és „öntsd formába” Te a jövőd!
 

Majtényi József
 

Felsőfokú tanulmányaimat 2003 szeptemberében kezdtem a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán. Az egyetemi tanulmányaimat nagyon jó összetartó és segítő társaság jellemezte, családias légkörrel.
2009-től élek Németországban és 2011-től dolgozom az autóipar különböző ágazataiban (fémes és nem fémes területen). Jelenleg Augsburgban a WAFA Germany GmbH-nál dolgozom, mint a minőségbiztosítási és -irányítási osztály vezetője. Bátran állíthatom, hogy az egyetemi éveim alatt megszerzett tudásnak és sajátos nevelésnek jelentős szerepe volt eddigi pályafutásom alakulásában. Üzleti tárgyalásokon egyre több cégnél cseng ismerősen a Miskolci Egyetem neve és a reakciók pozitívak, amely mindig büszkeséggel tölt el.
2014-ben tértem vissza az Egyetemre a Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskolába, ahol levelező tagozaton folytattam doktori tanulmányaimat, a Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézetben. Disszertációmat 2020-ban védtem meg. Jelenleg is aktív kapcsolatot ápolok a Műszaki Anyagtudományi Kar oktatóival és kutatóival. Személyesen tapasztalhattam meg, hogy az utóbbi évek fejlesztései során európai szintű, modern vizsgálóberendezésekkel szerelték fel az anyagvizsgáló laboratóriumokat. Bátran ajánlom minden kedves műszaki érdeklődésű embernek a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karát.