Vegyészmérnök Alapszak (BSc)

A vegyipar széleskörű összefogásának is köszönhetően, a magas szintű vállalati igényeknek megfelelve 2019. szeptemberétől Miskolcon, a vegyipar szívében elindítottuk vegyészmérnöki alapszakunkat. A képzés keretében az országban először, kísérleti jelleggel bevezette a kar a személyre szabott oktatási modellt is: hallgató-páronként 1-1 fiatal mentoroktatót neveztünk ki a tanulmányok segítése érdekében. A képzést hagyományos és duális formában is elindítottuk.

A Vegyészmérnök BSc képzés után folytathatod tanulmányaidat Anyagmérnök MSc képzésben, a vegyiparitechnológia specializáción!

A képzés indítását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a vegyipar fellegvárában a sikeres vegyipari vállalatok – a Wanhua-BorsodChem, a MOL Petrolkémia Zrt., illetve a Kiss Cégcsoport – példaértékű összefogása tette lehetővé, hiszen a cégek számára egyértelmű, hogy a versenyképesség folyamatos fejlesztéséhez biztosítani kell a megfelelő szakember-utánpótlást.

A vegyészmérnökök létfontosságú szerepet játszanak minden iparágban, a mai világban semmi sem lehetséges vegyi anyagok nélkül: például az autóiparban a színezés, a rozsdásodás elleni védelem; a szintetikus élelmiszerek gyártása; a kőolajszármazékok további vegyipari feldolgozása; az üvegházhatás elleni küzdelem mind-mind tevékenységi körükhöz tartozik.
 

A vegyészmérnök képzést duális és hagyományos formában is indítjuk.

A vegyészmérnök vegyipari és más kémiai eljárásokat is használó ipari technológiák üzemeltetésével, fejlesztésével, alkalmazásával, új vegyületek laboratóriumi és ipari előállításával, analitikájával, tulajdonságainak felderítésével, mérnökianyagtudományi problémák feltárásával és megoldásával foglalkozó szakember. Globális és helyi, iparágakon is átívelő környezetvédelmi problémák megoldása is a mindennapi feladatai közé tartozik.
Ahol a vegyészmérnök elhelyezkedhet:

vegyipari termék gyártás, gyógyszergyártás, járműipar, műanyaggyártás, tisztítószergyártás, környezetvédelmi vállalatok, kutatás-fejlesztési iparág

Személyre szabott oktatási modell  –  Te vagy a legfontosabb!

A vegyészmérnök-képzés keretében az országban először, kísérleti jelleggel bevezette a kar a személyre szabott oktatási modellt is. Az alapképzésbe belépő hallgatók mellé páronként egy-egy fiatal mentoroktató áll majd, aki heti rendszerességgel konzultál a rábízott hallgatókkal, segíti az előrehaladásukat a tanulmányaik során. Emellett folyamatosan monitorozzák az újonnan indított vegyészmérnökképzés szakmai tárgyait, hogy azok mennyiben segítik elő a megfelelő mérnöki kompetenciák megszerzését. A partnercégek havonta egy-egy alkalommal orientációs megbeszélésekre invitálják a hallgatókat, így az ipari gyakorlatokat már egy jól ismert közegben tudják elkezdeni a fiatalok.