Ismerd meg játékos formában az anyagtudományt!

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának oktatói látványos kísérleteket és informatív előadásokat bemutatva járják Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint igény szerint a távolabbi régió középiskoláit, és igyekeznek felkelteni a fiatal, pályaválasztás előtt álló diákok érdeklődését a műszaki pálya iránt.
A show elemeket is tartalmazó előadás során bemutatott kísérletekben oktatóink olyan alapvető fizikai-kémiai törvényszerűségeket használnak fel és magyaráznak el az érdeklődőknek, amelyek a középiskolások számára már ismertek, vagy könnyen megérthetőek, és így könnyed, játékos formában kedvelhetik meg az anyagtudományokat, valamint a kreatív, műszakias megoldásokat.

Kísérleteinkben -200 °C-tól +1200 °C-ig terjedő hőmérséklet skálán a fizikai-kémiai törvényszerűségek határait feszegetjük, fagyasztunk, tüzeskedünk, robbantunk, lángtornádót állítunk elő, pénzt flambírozunk, otthon található alkatrészekből villanymotort építünk, valamint a gondolatotokkal vezérelve főtt tojást juttatunk nála sokkal kisebb kémcsőbe.

Gondoltad volna, hogy az osztálytermetekben folyékony nitrogénnel hajtott rakétát tudunk kilőni? Lángorgonánkkal láthatóvá tesszük a hang hullámhosszát, valamint a hangot pohárba öntve némítjuk el zenélő csöveinket. Legnépszerűbb bemutatóink egyikében pedig a szemeitek előtt a semmi közepére téve, pár centiméter magasságban lebegtetünk tárgyakat.

Ha szeretnéd Te is iskoládban látni az Anyagtudományi School Túrát, keress fel minket, és házhoz visszük a tudományt számotokra!!!

E-mail: makdekani@uni-miskolc.hu